Una coherència esfereïdora que deixa en evidència la CUP i ICV.
El Grup de Reflexió per a l’Autonomia (GRA) vol establir un nou sistema institucional i de valors mitjançant la «revolució integral». Es poden discutir els seus valors, el concepte ideològic de «revolució», i l’acceptació de parts del discurs nacionalista. Però la coherència i honestedat de la seva proposta és admirable. Ara fan unes jornades que de ben segur seran molt provocadores.
El GRA, que proposa abandonar el nacionalisme i creu que la CUP és el «cavall de Troia del Parlament dins dels moviments socials«, diu coses tan sensates com ara:
– La veritable independència no pot separar-se de la interdependència: «Advoquem perquè cada persona, cada col·lectiu, cada poble, cada regió i cada país sigui independent i, al mateix temps, en diferents graus i de diferents maneres, interdependent amb els altres».
– La independència, a tots els nivells. «Diem decididament SÍ a la independència de Catalunya, però precisant que, segons pensem, la veritable independència d’un país és indissociable de la independència de cada una de les seves regions, pobles i persones».
– El nacionalisme crea crispació i clima pre-bèlic a Catalunya: «Alguns comentaristes han assenyalat paral·lelismes entre l’atmosfera social de la Iugoslàvia prebèl·lica i l’atmosfera que es respira a les nostres contrades avui en dia: la crispació va en augment; cada cop més energia social és canalitzada a través de la disputa nacionalista; els atacs verbals, les amenaces i els menyspreus s’han multiplicat en el darrer lustre. Els mitjans de «comunicació» han incrementat progressivament l’atenció que dediquen a aquest assumpte, bombardejant les consciències de la població amb els fervors i furors nacionalistes en les seves diverses expressions: celebracions multitudinàries, debats encesos, resolucions provocadores, declaracions il·lusionadores».
– L’independentisme, instrument de distracció: «A mesura que el descontentament popular es va transformant en indignació i ràbia, les elits cerquen maneres de desviar el focus d’atenció dels temes clau, és a dir, de les causes estructurals i sistèmiques de la crisi, i la desvien a temes secundaris per tal de neutralitzar i dirigir les accions del poble. A Catalunya l’instrument de distracció més útil està sent l’independentisme».
– No voler l’estat espanyol i voler un «estat propi» és paradoxal. «El discurs creat contra la potència imperialista escenificada per l’Estat espanyol, acaba convertint-se en un discurs propi d’una potència imperialista que requerirà per aconseguir les fites a les que aspira la submissió d’altres pobles del món i l’espoli dels seus recursos».
– El nacionalisme és incongruent i problemàtic. «La pretensió que el fet nacional pugui delimitar-se amb fronteres és una entelèquia que comporta sempre un forçament de la realitat, mentre que la ideologia segons la qual les estructures polítiques han de coincidir amb aquelles fronteres, és a dir, la ideologia nacionalista, és una font inesgotable d’incongruències i problemes».
– En realitat, el nacionalisme no creu que allò petit és bo: «Trobem a faltar, en canvi, des de moltes veus de l’esquerra independentista i de l’esquerra en general, una denúncia explícita a l’imperialisme que més mal ha fet i fa a la cultura popular de les nostres terres: el model de vida esdevingut hegemònic basat en el consumisme, el treball assalariat, la pèrdua dels coneixements populars, l’atomització de les vides, la família nuclear, l’oci passiu, etc.».
A Dolça Catalunya ens agrada la coherència valent. El nostre respecte per el GRA, i que tinguin unes jornades profitoses.
Categories: En el Butifarrèndum, Huid del nacionalismo
Deja una respuesta