Lo que va passar quan en Franco visità 5 vegades Terrassa

Embogiment general dels terrassencs.

Franco recibido ante el ayuntamiento

Franco llega al ayuntamiento de Tarrasa entre las muestras de odio popular

Franco visitó Tarrasa en 5 ocasiones. Así las describe Joaquim Verdaguer en su interesante blog sobre la historia de la ciudad.

«La seva primera visita va ser el 27 de gener de 1942, quan la ciutat celebrava el tercer aniversari del seu alliberament. Després d’una apoteòsica rebuda pels carrers de Terrassa amb gran aclamacions de “¡Franco, Franco!”, va ser rebut a l’Ajuntament per l’alcalde, Joaquim Amat, el qual, al saló de sessions, li va imposar la Medalla d’Or de la Ciutat, la primera que es concedia des de la seva recent instauració. La seva sortida al balcó consistorial va ser un brogit d’aclamacions vers la seva persona, i el seu parlament era interromput constantment pels clams d’adhesió.

Després de la recepció i de passar revista a una formació de falangistes, les autoritats visitaren l’empresa SAPHIL i l’Escola Industrial, per retornar seguidament a Barcelona.

Franco Tarrasa

Franco en la fábrica Sala y Badrinas

El 21 de maig de 1947 retornava a Terrassa, i es repetiren les manifestacions d’entusiasme. L’alcalde Alfons Vallhonrat el va rebre al Saló de Plens amb paraules d’agraïment i d’adhesió. Aquesta vegada la visita va ser a la delegació Comarcal del Frente de Juventudes, on va poder observar una exposició dels projectes urbanístics que s’estaven realitzant a la ciutat, destacant el de la Ciutat Sanatorial, que amb la mostra d’una gran maqueta va impressionar al general. La resta de visites van ser a la Mútua de Terrassa i a l’empresa SYBSA, on la Massa Coral li va oferir unes breus cantates.

Franco Tarrasa

Franco admirando la maqueta de la Ciudad Sanatorial

Aquella maqueta es va fer realitat amb la construcció del sanatori en terres de Can Carbonell, al nord de la ciutat. El general Franco va assistir a la seva inauguració el 8 de juny de 1952, contant també amb la presència del director general de sanitat, José A Palència i la de l’alcalde de Terrassa, Pere Matalonga. L’acte de benedicció l’efectuà el prior del Sant Esperit, Josep Castelltort i, tot seguit, després dels protocol·laris parlaments, varen visitar l’edifici, d’ impressionant dimensions: el més gran d’Espanya.

De retorn cap a Barcelona i al passar pels carrers de Terrassa es varen repetir les mostres d’adhesió d’altres vegades.

Franco recibido ante el ayuntamiento

Franco recibido ante el ayuntamiento de Tarrasa

A les sis de la tarda feia la seva entrada a Terrassa on milers de persones l’aclamaven al seu pas per la carretera de Montcada i Rambla amunt, per dirigir-se a la zona industrial més afectada, on va conversar amb els fabricants afectats. Haurien de passar deu anys i un fet luctuós com van ser les riuades del 1962, per la següent visita. A la tarda del 2 d’octubre Franco era rebut a Les Fonts per les autoritats terrassenques encapçalades per l’alcalde Josep Clapés. El general baixà del cotxe oficial i seguint les explicacions de l’alcalde, va recórrer la zona contemplant els estralls de la rierada en el lloc on s’aboquen les dues gran vies fluvials: les rieres de les Arenes i la del Palau, principals receptors de l’allau d’aigua que va provocar el desastre.

Tot seguit es dirigí cap a l’Ajuntament on l’esperava un raval de Montserrat ple a vessar. Al saló de plens, l’alcalde va expressar el sentiment de gratitud de la ciutat per la ràpida mobilització del govern vers l’ajut a les zones sinistrades. Després Franco va fer acte de presència al balcó de l’Ajuntament expressant en el seu discurs el condol per les víctimes de la catàstrofe.

Després la caravana de cotxes d’autoritats es dirigí a la barriada de les Arenes, on recorregueren a peu les parts més afectades, tot barrejant-se amb els veïns.

Franco tornà a Barcelona, acomiadant-se amb la promesa de tornar ben aviat per veure el ressorgiment de la ciutat d’aquell mal pas.

Franco Tarrasa

Franco en 1963

El 18 de juny de 1963, complint la seva paraula, retornava a Terrassa, repetint l’arribada i l’aturada a Les Fonts. A l’Ajuntament va poder contemplar una exposició de fotografies comparatives de les rierades i de les obres de reconstrucció portades a terme fins aleshores.

Des del balcó de l’Ajuntament va expressar que les obres que es realitzaven arreu d’Espanya s’havien paralitzat per reforçar la reconstrucció en aquesta zona, complint així la promesa que havia fet un any enrera.

En el seu recorregut pels carrers de Terrassa en direcció a la barriada de les Arenes, es van repetir les mostres d’entusiasme al general, al qual li va impressionar una monumental fotografia que ocupava tota la façana de la Mútua de Terrassa i en la que s’hi reflectia el seu pas, un any abans, per la ciutat donant el seu condol al veïnat de les Arenes. A la seva arribada a la barriada es va repetir aquella imatge, però aquesta vegada amb un sentiment d’alegria i agraïment dels veïns envers el cap d’Estat».

5 visitas del Jefe del Estado, obras paralizadas en toda España para reconstruir Cataluña, clamor popular… Pero recuerden: espanyansodia, espanyacontracatalunya i francuensvaoprimir.

Dolça i inventada Catalunya…

bastoncilloCategories: Historia

Tags: , , , ,

13 comentarios

 1. Franco fue para Cataluña mucho mejor que la panda de ladrones, despotas e incultos q nos gobiernan

 2. Lo de Catalunya merece mención aparte en el capitulo de la guerra civil española.La anarquía y el terror de la contrarevolución constitucional es de los episodios màs vergonzosos de la historia de España.Desgobierno total,suplantación de poderes,incumplimiento del estatuto,traición a la República en definitiva.
  La baja producción en la industria de guerra en un territorio sin otros frentes que los internos,colmó la paciencia de Azaña cuando se instaura en las fàbricas de armas la semana inglesa.EN PLENA GUERRA!!!
  Señores,superen sus vergüenzas que nadie les persigue.

 3. En la pagina web del Archivo Nacional de Cataluña se puede ver online fotos de todas sus visitas a Cataluña

  arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/

 4. Si Francu viera Tarrasa hoy le da un sincope.
  La sharia y el full de ruta separatista de la mano.
  Lleno de musulmanes diria que nos han invadido.
  Lleno de nombres ensalzando a Companys.

 5. No creo que debamos caer en el error de defender al franquismo, es cierto que lo catalán no estaba tan prohibido como dicen los separatistas, que Cataluña no vivió peor económicamente que otras regiones, que se trajo mano de obra barata (no para colonizar), y que se hicieron muchas inversiones que no se dieron en otros lugares de España, pero todo ello no podemos considerarlo una justificación de la dictadura franquista, ya que era eso, una dictadura.

  Si los no separatistas defienden a Franco, al final les daríamos la razón a esos que nos llaman fachas a todos sin excepción, cuando ellos, lejos de hacer lo contrario que Franco, están haciendo algo parecido, o peor, prohibiendo el castellano donde pueden y planificando la más absoluta desaparición de nuestra lengua de Cataluña, eso sí que es facha.

  • no se trata aquí de justificar la dictadura franquista o no justificarla, sino de ver cómo, estos catalanes de toda la vida, las «fuerzas vivas» de la ciudad, y toda la gente que salió a recibirle, CINCO VECES, le lamían el c***o cuantas veces fueran necesarias. Por eso está claro que todo esto del separatismo es camelo: las «fuerzas vivas» y las gentes que les siguen van donde está el dinero y el poder, que en este caso, está en sus manos. El Estado autonómico permite que se gasten los presupuestos de cada autonomía donde quieren sus dirigentes, y éste es el resultado

 6. Lo de Franco era GOBERNAR. Lo del separatismo vocinglero es solamente gritar.

 7. La realidad histórica es que en esa época la gran mayoría de catalanes eran franquistas. Visto de desde la actualidad, es un anacronismo juzgarles ahora por como eran las cosas por entonces… porque la realidad es que la gran mayoría de catalanes apoyaba al régimen de entonces; cualquier estudio histórico científico lo atestigua.

  La verdad duele, especialmente a los separatistas, pues es la historia real de sus padres y de sus abuelos, lo que pensaron y lo que fueron… y de ellos nacieron unos fascistas llamados Nacionalistas-Separatistas, y esto en el siglo XXI lo que es bastante más grave.

  • Así es, muchos de los que ahora se las dan de antiespañoles eran franquistas, buena parte de los empresarios lo eran y las familias que hoy día son separatistas estaban repletas de franquistas, ¿no será que esos siempre se han arrimado al sol que más calienta?, me da la impresión de que esa es la explicación de mucho de lo que sucede ahora, aparte de que lo actual dista bien poco del nacionalcatolicismo, apoyado por una parte de la iglesia católica que se alía también con los que mandan, y que son un mal ejemplo para los verdaderos creyentes (tanto antes como ahora).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PROTECCIÓN DE DATOS: De conformidad con las normativas de protección de datos, le facilitamos la siguiente información del tratamiento: (leer)

 • Responsable: Edicott Consulting SL
 • Fines del tratamiento: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios.
 • Derechos que le asisten: cceso, rectificación, portabilidad, supresión, limitación y oposición. Más información del tratamiento en la política de privacidad.