Un cura catalanista dice que el «dret a decidir» «está en franca bancarrota».

Carles Cardó (1884-1958) pensaba que «reportaría disturbios horrorosos».

cardo

«A Catalunya, creuen que el fet d’ésser una nacionalitat li dóna dret absolut a l’autodeterminació, sense excloure dels termes d’opció la solució independentista. (…) El principi de les nacionalitats: ‘A cada nació, un estat’, està en franca bancarrota. (…) Nascut a Alemanya (…) traspassat a Itàlia (…) i copiat per molts pobles (…) ha pertorbat profundament Europa (…) Els problemes més greus que afligeixen l’Europa d’avui provenen de l’aplicació més o menys honrada d’aquest principi. (…) L’aplicació ultrancera del principi de les nacionalitats reportaria disturbis horrorosos. Caldria desfer tots els Estats actuals, muntar Estats nous sense tradició, sense hàbits de govern propi, sense sentit de convivència entre llurs components, i moltes vegades sense harmonia econòmica interna. Això suposaria encara -que no és poc suposar- que es pogués arribar a un acord en la definició de la nacionalitat i en la delimitació territorial de cadascuna d’elles».

(Carles Cardó: La paraula cristiana, vol.XXIII, enero 1936)

Dom Soler, mn. Joan Costa, mn. Joan Bada, mn. Tataret i la resta de capellans del Front Nacionalista: el nacionalisme genera problemes greus de convivència. Fugim-ne.

dolca2



Categories: Alma, En el Butifarrèndum, Huid del nacionalismo, Pensando bien

Tags: , , , ,

2 comentarios

  1. NACIONALISMO SECTARIO,
    BALDÓN ANTIHUMANITARIO.
    Nacionalismo es negrura,
    retroceso y opresion,
    que entroniza la nación,
    la lengua o la raza pura
    cual única asignatura.
    Quien sigue de buena gana
    ese perverso ideario
    es cómplice necesario
    del mal que del mismo emana
    en tiranía malsana.

  2. La figura de Carles Cardó és imprescindible per conèixer el veritable catalanisme. Al finir la guerra civil s’adonà de l’horror del naiconalime català que ell mateix havia propugnat.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS:

  • Responsable: Dolça Catalunya
  • Finalidad: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios y el envío de boletines de noticias.
  • Legitimación: Consentimiento del interesado
  • Destinatarios: Los datos se comunicarán a Cloudflare Inc. (mejora rendimiento web; acogido a los acuerdos EU-U.S. Privacy Shield). No se comunicarán otros datos a terceros, salvo por una obligación legal.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional.
  • Información adicional: Puede consultar la información detallada sobre la protección de datos en política de privacidad.