El nacionalisme segueix espantant les empreses.

Fa anys que en fan un gra massa amb el català.

etiqueta catala

Marcant l’enemic de Catalunya. També ho fan amb groc.

A Catalunya podem estudiar en català (de fet, només es pot estudiar en català). Es pot llegir premsa en català (de fet, només es subvenciona la premsa en català). Es pot veure la tele en català (de fet, TV3 rep 500 milions l’any de subvencions). Es pot interactuar amb l’administració en català (de fet, la Generalitat només ho fa en aquesta llengua). Es poden rebre les factures de subminstres en català (de fet, per rebre-les en castellà s’ha de sol-licitar expressament). Es pot retolar en català (de fet, qui no ho fa és multat). Es poden veure pel.lícules rodades o doblades al català (totes subvencionades, perquè no tenen públic suficient). Es pot tenir Windows i Apple en català (també subvencionat per totes les famílies catalanes). Es pot sentir missa en català (a Girona només a 10 parròquies, el 2%, tot i que el 29% de la població té el castellà com llengua mare). Molts productes estan etiquetats en català (i només en català), i els rètols dels supermercats estan en català (i només en català; en cas contrari no reben la llicència d’apertura).

És a dir: a Catalunya es pot viure tranquil.lament i plena en català. Malhauradament d’una forma artificial, moltes vegades pagada amb subvencions de la nostra butxaca, i amb exclusió expressa del castellà, llengua de més de la meitat dels catalans.

Ara plataformes catalanistes volen fer un mosaic amb 20.000 llaunes de Coca-Cola a la plaça Catalunya de Barcelona, formant la frase: “Etiqueteu en català”. Evidentment, no es tracta d’etiquetar en català, sinó de que no s’etiqueti en castellà. De fet, la Coca-Cola ha fet servir 8 noms propis en català a les llaunes durant la seva última campanya promocional (Jordi, Josep, Anna…).

No pot dictaminar el consumidor mitjançant els seus actes de compra en quina llengua vol els productes? No significa res la llibertat pel nacionalisme? Tant difícil és trobar saludable i normal viure en català i castellà?

De moment, Cobega (la Coca-Cola catalana) ja va marxar a Madrid. Grans empreses de consum com Nestlé, Danone, Bimbo, Pepsi i Unilever encara mantenen la seva seu espanyola a Barcelona. Potser arribarà el dia que es cansaran de les ridícules pressions i també marxaran a Madrid.

Potser llavors veurem el dia en què la Catalunya “rica i plena” es convertirà en “pobra i magra” per culpa del nacionalisme excloent.

dolcaCategories: Huid del nacionalismo

Tags: , , , , , ,

2 comentarios

  1. A mi lo que me da mas risa es que aunque impogan estas medidas siempre que voy al super en bcn encuentro muchos productos que tienen rotulos en las dos lenguas mas habladas de la peninsula (me refiero al castellano y portugues) y no en catalan…

  2. Jo fa temps que a les JERC ho pronuncio y escric com l’anglès “Jerk”. Sé que no és molt imaginatiu, però és instintiu i reflex.

Deja un comentario