Ja arriben els Reis!

Nit d’alegria i guaita.

reyes magos

«Les nits dels «Reis» de la meva infantesa, vaig passar-les a Girona en circumstàncies pròpies a fer-me’n un somni de meravelles. Ja molts de dies abans els xavalets no ens ocupàvem d’altra cosa. En parlàvem a casa i amb els companys, escrivíem, dibuixant lletra per lletra tot mossegant-nos la llengua, llargues cartes a les celestials Majestats i confeccionàvem fanals de paper sobre mànecs de canya per sortir a rebre-les bon punt arribessin.

En ésser a la tarda de l’esperada vigília no trobàvem ni donàvem repòs. A cap hora ja teníem por de fer tard. Qui sap si ja estan arribant! Qui sap si ja són aquí! A cada moment instàvem la sortida.

– Mireu, el sol es pon. Anem, afanyem-nos!
– No encara. Heu d’esperar que sigui fosc. (…)
– Cuitem, mare! He vist un estel. No hi serem a temps.

Allò era un desori. Engrapant fortament el meu fanal amb mans tremoloses i aixecant els ulls al cel amb una fervor extraordinària, sortia de casa cantant amb tota la meva ànima:

Visquen els Reis
de l’Orient
que porten torrons
a tota la gent.

De totes les portes anaven sortint nens i nenes armats amb fanals de colors com el meu i baladejant entusiàsticament com jo mateix; i dels carrers i carrerons transversals n’afluïen copioses corrues a manera de torrentets i rierols que, en ajuntar-se, es convertien en riu majestuós; i rius de mainada per aquí, rius de mainada per allà, la plaça del Vi i el pont de Pedra s’omplien de gom a gom d’una virolada multitud cridanera. (…)

De tant en tant, procedent d’altures invisibles, queia sobre nosaltres una pluja de ‘babons’. Allò era la realitat tangible de la somniada meravella. Ens abalançàvem a collir-los amb vera follia, a empentes, a grapissos. (…)

Més amunt dels núvols, més amunt de la fosca, jo fantasejava el pas de l’esplèndida cabalgata. Talment hi havia llambreigs. Aquelles lluïssors que corrien entre les clarianes dels núvols errants no eren pas fulgors de l’estelada, sinó rastres lluminosos de l’esdeveniment dels Tres Reis i la seva tropa a través de l’aire. (…)

M’adormia pensant que molts d’ulls de Bondat vetllarien aquella nit el meu son i que moltes mans de bondat vindrien sigil.losament a omplir de riqueses la safata colossal que havia posat al balcó. I al matí, en llevar-me més dejorn que mai, efectivament, el miracle s’era realitzat: la safata era plena. Els Tres Reis s’havien recordat de tothom de casa. Hi havia joguines per a mi, tabacs i diners per al pare, ous i cuites de xocolata per a la mare, sabó, fregalls i escombres per a la criada i torrons i neules per a la festa. Quin bé de Déu!

Com un hom sentia la seva germanor amb els angelets del Cel
(Joaquim Ruyra a El Matí, Barcelona, 5 de gener de 1930)

Dolça i esperançada Nit de Reis…

DC NavidadCategories: Alma, Arte dulce, Tradiciones

Tags: , , , ,

10 comentarios

  1. Quieren convertirlo todo en una fealdad pero no lo conseguirán. Que los políticos cutres saquen sus manos de la caja y de la cabalgata de los Reyes Magos, que son magos y pueden todo.

  2. Posiblemente no toque hablar esta noche de ello pero me cuesta callarlo. He ido con la familia a la cabalgata de reyes de Barcelona. Llevo con esta la octava cabalgata que llevamos a los críos. Ha habido años mejores y peores pero este año respecto a los pasados se puede calificar simplemente de CUTRE. Pocas carrozas, algunas, las mejores, del año pasado. Casi todo a ras de suelo que solo se podía ver desde la primera fila. Los adornos y la parafernalia de lo mas sencillo. Gran parte de la música y valed parecían hechos para mayores.
    Se echaba en falta la carroza de carbón como la de los años anteriores con su canción que era la que causaba furor.
    No podía faltar la parte de adoctrinamiento con los juguetes de armamento y los paquetes de emigrantes que considero que hoy estaban de mas.
    Paquetes con el lema en ingles «desde oriente, inmigrantes, para Barcelona». Si yo fuera inmigrante protestaría por haber sido tratado como paquete.
    A los Podemitas y a la Alcaldesa Colau les revienta la tradición Cristiana, está clarísimo, pero es noche de reyes, la noche de los niños, la noche de la ilusión.
    NI A LOS NIÑOS TIENEN CONSIDERACIÓN

  3. quan tens fills és quan caus en el que significa aquesta nit…et veus quan eres un crio a través dels seus ulls…

    és una barreja curiosa…tendresa,tristor,alegría…

    dolça i màgica nit,amics…

  4. Que los Reyes Magos nos traigan…mucha paciencia, esperanza y buen humor a los mayores…a los niños muchos juguetes y alegría …
    A los políticos un poco de cordura…razonamiento… concordia, sentido del deber …pero sobretodo respeto al pueblo llano , a la Constitución, que es la Ley de leyes, a la democracia, a la convivencia en paz de todas las ideologías…y rechazó a todo tipo de violencia…la sicológica…también!
    Buenas noches a todos!
    Y muchas gracias!

  5. Que los reyes os traigan a todos lo que deseáis. A los malos… A los malos (ya me entendéis), ni carbón. Un abrazo a todos.

  6. He visto pasar la cabalgata por casualidad, y si, mucha alegria infantil, pero todo en catalan, las canciones, los mensajes, la megafonia, y unos niños posiblemente de fuera que preguntaba a sus padres que idioma era aquel que no entendian. Esto es cada vez menos España, y los catalanes
    diciendo a todo lo que inventa esta izquierda discriminatoria, como la derecha facista, que si

  7. Muy feliz noche de Reyes.
    Dolça sou els millors

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PROTECCIÓN DE DATOS: De conformidad con las normativas de protección de datos, le facilitamos la siguiente información del tratamiento: (leer)

  • Responsable: Edicott Consulting SL
  • Fines del tratamiento: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios.
  • Derechos que le asisten: cceso, rectificación, portabilidad, supresión, limitación y oposición. Más información del tratamiento en la política de privacidad.