Avui és sant Ramon. Felicitats!

Solsona està de festa.

ramon nonato

Sant Ramon Nonat, català universal, era fill de Portell i va morir a Cardona. Avui aquest pobles fan festa, i també la vila de Sant Ramon, on hi ha un santuari dedicat al sant. Com ens recorda el full diocesà de Solsona (molt millorat des de fa uns mesos), a Portell i a Sant Ramon se celebra la festa dels Tres Tombs.

Sant Ramon, religiós mercedari, va morir a Cardona el darrer diumenge d’agost del 1240. Els vescomtes de Cardona i els mercedaris es barallaven per aconseguir els drets sobre el cos del sant. Per tal de solucionar la situació, van decidir posar el cos del sant difunt damunt d’una mula cega; allí on la mula el portés, allí l’enterrarien. La mula el va portar fins allà on havia nascut sant Ramon: a l’ermita de Sant Nicolau, al terme de Portell. Quan la bèstia hi va arribar, va fer tres tombs i va caure morta en sec. D’aquí ve lo dels Tres Tombs.

A Cardona se celebra avui la festa major del castell, dedicada a Sant Ramon, com la seva capella del 1683. Avui alguns s’inventen tradicions ideològiques amb un sentit polític alié a la història cardonina. Però els solsonencs i les dones embarassades (el sant va néixer del ventre de sa mare després que ella hagués mort, per això es diu “Nonat”) continuen celebrant Sant Ramon com sempre han fet.

Felicitats, solsonencs! Felicitats, dones embarassades i parteres! Felicitats, dolços Ramons!

bastoncilloCategories: Alma, Catalanes universales, Tradiciones

Tags: , , , , , ,

2 comentarios

  1. ¿Cómo van los toros en Cardona? ¿Aún se hacen las fiestas con toros?

  2. Que Dios bendiga el amargado y enfermo corazón de los catalanistas para que abandonen sus odios

Deja un comentario