Per què val la pena seguir essent Espanya

Només així podem assolir la nostra vocació, projectar-nos al món i millorar-lo.

2 banderas

Junts, com sempre, podem assolir el nostre potencial. Separats i empetitits els únics que maximitzaran el seu potencial seran els polítics que ens manin.

Contràriament al que predica el nacionalisme, els catalans tenim vocació universal. Som socis fundadors d´Espanya. Durant segles vam empènyer l´unió territorial: primer els comtats, després la Corona d´Aragó, finalment l´unió amb Castella i la reunificació d´Espanya tota. Ningú no ens ho va imposar, ho vam voler nosaltres. Som Espanya des que vam néixer.

Les grans empreses espanyoles porten també empremta catalana: la Mediterrània, les Corts, la Reconquesta, Amèrica, les arts, l´evangelització de mig món y la construcció d´Europa. Al Saló de Sant Jordi de la Generalitat, als nacionalistes no els hi agrada ensenyar els grans murals pintats per catalans que recorden la fundació de Montserrat, Poblet, les Corts de Monzón, el Consolat de Mar, els Reis Catòlics rebent Colom a Barcelona, Lepant, el Bruch etc.

Tot i els trasbalsaments de la nostra història –guerres civils incloses–  que són comuns a totes les nacions, sempre hem tingut per nord la convivència i la unitat. No ens ha anat pas malament.

Avui vivim moments difícils. Després de 35 anys de Generalitat i amb l´autonomia més gran que mai hem tingut, el govern català ha fet fallida, els impostos ens escanyen, la mediocritat i la corrupció dels nostres dirigents ens desespera i l´atur enterboleix el futur de molts catalans. El progrés material ens enlluerna, però alhora dissol molts vincles naturals i fa més fàcil que ens lliurem a ideologies i modes de pensament.

Aprofitant una situació que ells mateixos han contribuit a crear, els polítics nacionalistes volen consumar la seva ideologia fins a l´extrem i separar-nos de la resta d´Espanya. De les conseqüències sobre el benestar afectiu, social i econòmic dels catalans no en parlen obertament ni seriosa. La veritat és que no hi ha motius suficients per anomenar estrangers els nostres familiars i compatriotes de sempre.

Per això Catalunya girarà l´esquena al fanatisme aliè i interessat. Tot i la crisi, els catalans som ben conscients del nivell de vida assolit. Tenim les millors infrastructures d´Espanya. L´aeroport de Barcelona, gestionat per AENA, ja és el primer del país. Les quatre províncies catalanes estan enllaçades per l´AVE. Encara es poden fer negocis i treballar decentment. Tot i les impresentables retallades del departament de Salut, la Seguretat Social segueix funcionant i les famílies, amb l´Església i les ONGs, suporten qui més pateix. Els polítics no han aconseguit apagar el nostre sol ni fer malbé la nostra gastronomia. Posar la prioritat als afers materials pot assecar el nostre esperit vital, però molt poca gent es pot queixar de viure pitjor que els seus avis. Vivim prou bé.

El més important és que encara queda molt a fer. Hem de regenerar Espanya: treure poder als polítics i tornar-ho als ciutadans, erradicar la corrupció, exigir la transparència, promoure la meritocracia, reduïr l´administració per fer-la àgil i eficaç, fer una educació oberta i de qualitat (algunes escoles de negocis ja són de les millors del món), enfortir la Sanitat i no destorbar la iniciativa familiar. Hem de redescobrir les coses que no es veuen i ens fan feliços, la nostra vida trascendent. L´antic esperit d´empenta que -malgrat que adormit i ofegat pel nacionalisme- encara conservem molts catalans, té reservat un paper clau a aquesta transformació.

També l´Europa en construcció necessita que diguem la nostra: que es pot treballar molt fort i amb eficicàcia i alhora gaudir de la vida; que les relacions personals fan negocis més sòlids; que la família, els amics i la fondària espiritual també són importants per ser feliç; que la creativitat aporta solucions millors; que l´improvisació a vegades és eficient; que totes les dimensions de la persona són importants. L´Europa del Sud necessita un líder que representi els seus valors i ambicions més positius. Espanya pot ser aquest líder.

I el món globalitzat espera també la nostra aportació. L´exemple engrescador de professionalitat a la feina i de fraternitat i acollida ens ha d´inspirar mútuament amb els pobles germans d´Iberoamèrica. La tenacitat, visió a llarg termini i creativitat per fer més Zaras que demostrin la nostra competitivitat i habilitat per crear riquesa en un món global. La rapidesa i capacitat de treballar en un entorn fluid i imprevisible com l´economia digital. La nostra tradicional facilitat per gestionar la diversitat i establir relacions autèntiques amb cultures diferents. Posar en valor les coses de l’esperit i l’amor, superant el materialisme. El món será un lloc millor si tenim entitat suficient per impactar-hi.

Tot això i molt més hem de fer als propers anys. Catalunya no té vocació de petitesa ni d´ensarronar-se sobre sí mateixa, ni de tancar-se portes, ni de viure la vida avorrida dels petits que només esperen ser els més rics del cementiri. Tenim un paper constructiu pel món. Tenim una paraula d’unitat i diversitat, d’iniciativa material i riquesa espiritual, que el món necessita. Només formant part del que sempre hem estat part podrem fer possible la nostra vocació universal. Espanya és el nostre passat, el nostre present i ens ajudarà a assolir el nostre futur. Com diu en José Manuel Lara, «tiene más sentido liderar España que romperla«. L´escut de la nostra senyera ho diu ben clar: «Plus Ultra«, més enllà, més lluny. Els catalans no estem fets per foteses.

Per això avui, dia del patró, recordem la nostra dolça i catalana Espanya.

admin-ajax.phpCategories: Mejor juntos, Pensando bien

Tags: , , , , , , ,

12 comentarios

 1. A , xavier
  En un periodo de 40 años que vivimos todos los españoles, había casos como los que indicas . Al inicio más, pero afortunadamente se fueron diluyendo. Pero el nacional catolicismo, hace 40 años que desapareció. Y los que vivimos o hemos nacido en Cataluña , y nos sentimos catalanes y españoles , no queremos volver a 1976. Por ello votamos, una Constitución (los catalanes el 61,28% de la lista electoral ) queremos que las modificaciones , si proceden, se hagan conforme a Derecho, y no actuemos como una república bananera. Si los secesionistas pretendéis otra cosa lo mejor para todos, para vosotros en primer lugar, es que cojáis la maleta y volváis a la tierra de vuestros antepasados . Eso si,asumir la responsabilidad y consecuencias de vuestros actos, y no hagáis como en 1714, que después de iniciar la guerra de sucesión todavía lloráis la derrota.

 2. Este pobre Xavier es un acomplejado. Confunde el sentimiento masivo de la gente con la actitud de un maleducado y así logra señalar a alguien como culpable de sus complejos.

 3. Pocas razones más a añadir a las ya expuestas, pero otro tema es un posicionamiento personal sobre la verdad que no es un valor relativo, Sobre el engaño o la mentira, como herramienta para cambiar comportamientos sociales, la manipulación histórica descarada, el ocultamiento deliberado de determinados sucesos no se puede destruir una nación para pretender crear otra. Y más impresentable aún es que un partido como ERC que estuvo implicado de manera muy directa en las persecuciones políticas y religiosas en Cataluña en la IIª República, donde asesinatos, paseillos, juicios sin ninguna garantía legal, detenciones indiscriminadas, el terror, en suma, instalado en la sociedad catalana, pueda pretender lavar su imagen de ese período trágico, turbulento cuando tuvieron las máximas atribuciones en el poder. Inadmisible de todas todas que se oculte ese pasado y ERC en modo alguno puede dirigir a los catalanes al precipicio, que es a lo que nos tiene acostumbrados en las etapas que este partido ha estado en el gobierno.de Cataluña.

 4. Com sempre,el nacional-catolicismp al servicio de España,ningu ens va forçar a ser espanyols,quin fart de riure,clar,tampoc a parlar castellá,no soc pas vell,i a mi encara m’han dt allo de habla en cristiano,mentiders i patetis sou,res mes

  • Tienes razón ʺxavierʺ, cretinos y fascistas hay en todas partes, por lo que el apelativo de ʺpolacoʺ y habla en ʺcristianoʺ todavía hay algunos cenutrios intolerantes que lo dicen. ¿Y qué? ¿Eso justifica que tú quieras hacer lo mismo en sentido contrario? Porque entonces eres tan fascista, cretino, cenutrio e intolerante como los que criticas. Dime de qué presumes y te diré de qué careces. Unos son nacionalcatolicistas: mal. Otros son nacionalcatalanistas: igual de mal. ¿Cuál es la diferencia?

   Si tus razonamientos se basan en llamar a quien no opina como tú patético y mentiroso, tú mismo te estás calificando.

   Una sociedad democráticamente débil es presa fácil de aquellos que quieren destruirla para imponer su dictadura. Sólo el pueblo puede salvarla. Despierta, Contacta y Movilízate (DECOMO). Te estamos esperando.

  • Vaya hombre, ya tenemos al forco de turno que entra por aquí llamándonos mentirosos y el mismo se retrata dejando por escrito una mentira… porque eso del hablar en cristiano ¿lo soñaste majete?

  • Lo de habla en cristiano me suena falso. Pero también hay que decir que la fama os la habéis ganado. Que a muchos de vosotros os hablan en castellano y os dicen que no entienden bien el catalán y seguís en catalán. Yo llevo toda mi vida yendo a pueblos de valencia y si les salia el valenciano y veían que no les entendías cambiaban al castellano, pero con algunos catalanes no pasa eso, siguen a lo suyo y si no te gusta no vengas, pues no oye.

  • En esa España que dices (Xavier) eso que cuentas no fue lo peor que pasó. Para empezar, sobre un millón de personas perdieron la vida, otros estuvieron en la cárcel muchos años, hubo mucha miseria y mucha hambre. Pérdida de libertades en todos los sentidos. Eso nos pasó a todos los Españoles (también a los que somos catalanes). Esa misma España, hoy día nos ha dado el mayor grado de autogobierno (en una sociedad democrática) que hemos tenido nunca.
   Asi que si quieres hablar sobre lo patéticos que son algunos, empieza por mirarte en el espejo ya que estais tan acostumbrados a llorar vuestras pequeñeces, que no valorais lo que es sufrimiento de verdad.

  • Bueno Xavier también los hay de tu cuerda que se ríen de los andaluces y extremeños y los llaman vagos y muertos de hambre. A ver si los indepes vais a ser todos unos santos. Date una vuelta por el panfleto «Nació Digital» y me cuentas.

   Y por supuesto nadie nos obligó a hablar castellano, este idioma se habla desde el siglo XV, los catalanes la aprendieron para poder comerciar con Castilla. Y era la lengua de uso habitual en Barcelona, considerada como nuestra. Hay que leer más.

   Tú eres de los adoctrinados que se creen que Cataluña fue conquistada por la fuerza de las armas y que el castellano lo impuso Felipe V.

  • Primer: jo no veig a l’article cap mostra de «nacional-catolicismo al servicio de España». Només veig una persona que defensa Catalunya a dins d’Espanya. El nacional-catolicisme era odi envers Catalunya, això és tota una altra cosa.

   Segon: Nacional-catolicisme també és la Forcades, l’Oliveres i Montserrat. Però aquest sembla que no te’l mires gaire.

 5. Reacciones como estas, y aún mas multitudinarias hacen falta en Cataluña que se sepa, que salgamos a la calle todo a una para decirle a estos independentistas que no son mayoría, que las encuestas están amañadas, que aquí en esta tierra desde siempre española vivimos catalanes que nos sentimos españoles. Sin embargo hasta ahora, y salvo exenciones de manifestación, solo callamos y padecemos una intolerancia desde idiomatica hasta historica.

 6. Ho subscric del primer al darrer mot! Tan de bó aquest missatge pugui arribar a tots els catalans.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS:

 • Responsable: Dolça Catalunya
 • Finalidad: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios y el envío de boletines de noticias.
 • Legitimación: Consentimiento del interesado
 • Destinatarios: Los datos se comunicarán a Cloudflare Inc. (mejora rendimiento web; acogido a los acuerdos EU-U.S. Privacy Shield). No se comunicarán otros datos a terceros, salvo por una obligación legal.
 • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional.
 • Información adicional: Puede consultar la información detallada sobre la protección de datos en política de privacidad.

A %d blogueros les gusta esto: