El meu avi va anar a Cuba i era gallec

Ens assebentem gràcies a la indispensable web de Somatemps

20140627-092517-33917672.jpg
Som molts els qui ens hem emocionat escoltant l’havanera «El meu avi», una cançó que ens recorda el paper cabdal dels catalans a la lluita hispànica per Cuba. Ara és Somatemps qui ens explica l’origen d’aquesta havanera, «escrita i musicada per en José Luis Ortega i Monasterio«:

«Ortega Monasterio fou un militar de l’anomenada “Espanya Nacional”, demòcrata i fundador de l´UMD, de família carlista, perico radical i nascut al Nord d’Espanya. Tot un contrasentit pels separatistes.»

Amb això ja n’hi hauria prou perquè els nacionalistes arrufessin el nas, però encara hi ha més: Ortega va ser «un home profundament hispànic que escriví el cant més bonic a Catalunya i a la heroïcitat dels militars espanyols del vaixell “Montserrat” (que canvià el nom per “el Català”) i al seu capità, el gallec Deschamps, que aconseguí desembarcar a Cuba a pesar de la hostilitat i la superioritat dels americans.»

Gràcies, Somatemps, per tornar a demostrar la hispanitat dels catalans i que, quan anem junts tots els espanyols, som capaços de grans coses.

20140627-093418-34458700.jpgCategories: Catalanes universales, Catalunya de tots, Historia, Huid del nacionalismo, Mejor juntos, Tradiciones

Tags: , , , , , , , ,

5 comentarios

 1. Muchos catalanes al igual que muchos españoles fueron a luchar a Cuba no por patriotismo ni nacionalismo, sino por no tener ni diez reales » rals » (mitad de un duro español). Muchos expedicionarios llegaban » a buen puerto » llenos de enfermedades tipicas de la epoca en vltramar la guerra de Cuba fue una guerra muy mal programada y muy mal conducida y cuando Alfonso XII Tomó el mandó del ejercito expedicionario las cosas no pudieron empeorar más

  • Si Alfonso XII (que falleció en 1885) tomó el mando del ejército expedicionario y éste tardó 13 años en perder la isla… no debió hacerlo demasiado mal (quizá perdía las batallas después de muerto de la misma manera que las ganaba el Cid). Sobre el resto del comentario: pues sí, como les pasaba a todas las demás potencias coloniales europeas.

 2. Aixo es «seny». Ese amor a la cultura y respeto a los semejantes , me da la tranquilidad que desde tu secesionismo lucharás para que todos los secesiostas respeten la Constitución que votaron todos la catalanes .

 3. Caram amb un comentari de somatemps amb faltes d’ortografia. Potser el que diferencia uns nacionalismes d’uns altres és acceptar les persones de fora i les seves aportacions (com és el cas) i els que no («antes alemana que catalana…»).
  Quin sentit té arrufar el nas per part d’un català al que va escriure l’Ortega i Monasterio («visca Catalunya, visca el Català»? Quines rancúnies han de perviure? Quin sentit té arrufar el nas davant d’una cultura tan interessant com la cultura espanyola?

  Potser hi ha d’altres que els molesta que s’escrigui (bé) el català, es parli o es llegeixi. A mi no em molesta que es parli, s’escrigui o es llegeixi l’espanyol com tampoc que es parli, s’escrigui o es llegeixi…

  No per això sóc de l’opinió que separats ens entendríem millor I tindríem més respecte.

  • Benvolgut. No existeix la «cultura española». Existeixen moltes cultures españoles: la catalana, la vasca, la castellana, asturiana, gallega, etc… Totes igual de peculiars i que fan que sigui interessant viatjar. Si no, quin avorriment ¿no?.

   Catalunya ni és el melic del Mon, ni una cultura única o especial…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS:

 • Responsable: Dolça Catalunya
 • Finalidad: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios y el envío de boletines de noticias.
 • Legitimación: Consentimiento del interesado
 • Destinatarios: Los datos se comunicarán a Cloudflare Inc. (mejora rendimiento web; acogido a los acuerdos EU-U.S. Privacy Shield). No se comunicarán otros datos a terceros, salvo por una obligación legal.
 • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional.
 • Información adicional: Puede consultar la información detallada sobre la protección de datos en política de privacidad.

A %d blogueros les gusta esto: