Quan Pompeu Fabra lluitava «per la conservació de la raça catalana».

Volia crear una «Societat Catalana d’Eugènica».

FAbra Raça

«Ara que Catalunya torna a recobrar la seva personalitat política i té davant d’ella noves responsabilitats, s’ha de procurar que tota l’estructuració social i econòmica del nostre poble es basi fermament damunt una població creixent i sana, homogènia quant al sentiment patriòtic i amb una clara visió dels destins de la nostra pàtria».

Això –recorda Anotaciones de Pensamiento– passava el 1934. En Pompeu Fabra parlava de raça «en el sentit polític del mot» (?). I demanava la creació d’una «Societat Catalana d’Eugènica». No sabem què n’hauria pensat aquesta Societat d’en López Tena, David Fernández o la sra. Rakosnik.

Avui es podria canviar «raça» per «nacionalisme», i el propòsit d’en Fabra el signarien també en Mas i Junqueras. Perquè això és el que el nacionalisme ha volgut fer amb Catalunya des de fa 35 anys: una societat «homogènia quant al sentiment patriòtic». És a dir: tots nacionalistes.

Nosatres no.

dolca

 Categories: Historia, Huid del nacionalismo

Tags: , , , ,

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PROTECCIÓN DE DATOS: De conformidad con las normativas de protección de datos, le facilitamos la siguiente información del tratamiento: (leer)

  • Responsable: Edicott Consulting SL
  • Fines del tratamiento: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios.
  • Derechos que le asisten: cceso, rectificación, portabilidad, supresión, limitación y oposición. Más información del tratamiento en la política de privacidad.