Sense memorial de greuges no hi ha nacionalisme

O s’alimenta el ressentiment, o el nacionalisme es mor

Artur Mas ha presentat l’informe «La deslleialtat de l’Estat envers Catalunya. Balanç de situació».

Imagen

Total: l’Estat deu 9.375 milions d’euros a Catalunya. Dit d’una altra manera: l’Estat roba Catalunya i la maltracta. O encara: Catalunya ha fet allò que ha pogut, ha estat lleial, ha volgut col.laborar amb l’Estat; però no ens volen. I no ens deixen cap més sortida que la independència.

Això ens ensenya dues coses:

1) El nacionalisme necessita del ressentiment per viure. En Nietzsche i en Max Scheler ho van estudiar molt bé, això del ressentiment. Aplicat al nacionalisme, es tracta d’un sentiment negatiu que té dos elements: una relació emocional acomplexada envers un altre («Castella»), que reviu repetidament la creença de la pròpia impotència per no haver estat Catalunya històricament la part més influent d’Espanya; i la rancúnia, un enuig hostil i retingut per suposats greuges no satisfets, en aquest cas, de caire econòmic.

El ressentiment està doncs a la base del nacionalisme. És una autointoxicació psíquica que genera constantment enganys valoratius i falsificacions de la veritable imatge del món. Qui pateix ressentiment està condemnat a una vida descendent i verinosa.

2) En Rajoy hauria de dedicar abans d’ahir vàries decenes de funcionaris per preparar estudis, anàlisis, projectes, dades i proves que posin l’argument econòmic del nacionalisme fora de joc. No és difícil. Però si us plau, senyor President, faci la seva feina, perquè a Catalunya tenim milers de funcionaris i desenes de consultors que es lleven de matí amb ordre de fabricar memorials de greuges per atiar el ressentiment contra «Espanya».

Això és el memorial de greuges d’en Mas: benzina pel ressentiment nacionalista, dinamita psíquica pels catalanistes… i un senyal (un altre!) per que en Rajoy faci allò que ha de fer.

http://www.libremercado.com/2013-10-15/mas-cuantifica-en-93757-millones-lo-que-el-gobierno-le-debe-1276501836/

 dolcaCategories: Huid del nacionalismo, Pensando bien

1 comentario

  1. Gran reflexió. Sense ressentiment el nacionalisme es mor: 100% d’acord.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS:

  • Responsable: Dolça Catalunya
  • Finalidad: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios y el envío de boletines de noticias.
  • Legitimación: Consentimiento del interesado
  • Destinatarios: Los datos se comunicarán a Cloudflare Inc. (mejora rendimiento web; acogido a los acuerdos EU-U.S. Privacy Shield). No se comunicarán otros datos a terceros, salvo por una obligación legal.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional.
  • Información adicional: Puede consultar la información detallada sobre la protección de datos en política de privacidad.