Desvelan las mentiras de la Gene sobre el «dèficit fiscal»

Joaquim Vergés demuestra la justicia del régimen fiscal español.

Aunque la idea está muy desprestigiada, aún hay quien de vez en cuando saca a la palestra lo del «dèficit fiscal», y eso que ser España es el gran negocio de Cataluña. Para aquellos que siguen empeñados en el mantra deficitarista, es muy recomendable leer lo que escribe Joaquim Vergés en Política i Prosa:

«Fa pocs dies la Conselleria de Vicepresidència i Economia de la Generalitat va publicar una nota de premsa sobre la balança fiscal de Catalunya amb l’Administració central. La nota destaca, per sobre d’altres, la xifra de 16.801 milions d’euros com a dèficit fiscal per al 2016. Cosa sorprenent, perquè aquesta no és de fet una xifra real sinó que respon a un escenari hipotètic, que comento tot seguit, i que senzillament no es va donar. Per la qual cosa la nota de premsa ‒que va ser reproduïda pels principals diaris‒ dóna una idea bastant allunyada de la realitat.»

Vamos, que la Consejería de Economía de la Gene lazi ha mentido con el mayor aplomo y descaro… as usual.

«El missatge que transmet està centrat en aquests 16.801 M€ com a dèficit fiscal; però d’acord amb les pròpies dades de l’informe de la Conselleria al que es refereix la nota de premsa, tal xifra no es correspon amb el que normalment entenem quan se’ns parla de dèficit fiscal; allò que la pròpia nota de premsa expressa com “la diferència entre la despesa que l’Estat espanyol efectua en un territori, i els ingressos que obté d’aquest territori”. És a dir, ‘la part de la recaptació tributària (impostos i cotitzacions socials) que no retorna en efectiu, en forma de transferències (finançament autonòmic i municipal) i de despeses estatals directes (pensions, subsidis d’atur, i infraestructures, principalment.)’.

Aquest és el dèficit fiscal que els experts (també els autors del dit informe) anomenen concretament dèficit ‘segons el criteri de fluxos monetaris’. Doncs bé, segons les xifres detallades a l’informe (quadre pàg. 7), aquest dèficit fiscal hauria estat no de 16.801 sinó de 12.489 milions d’euros (per al 2016).

De fet es tracta d’un dèficit fiscal brut, en el sentit de que no té en compte el retorn indirecte: la part corresponent a Catalunya de les despeses centrals, ‘d’Estat’ (exteriors, defensa, serveis i institucions d’àmbit estatal, etc.). L’estimació d’aquest retorn indirecte que implícitament es fa a l’esmentat informe –segons les dades detallades de despeses (p. 10 i 13)‒ és, de 3.684 M€. I quan es resta això (i 824 M€ més d’ ajustaments similars) la xifra anterior de 12.489 M€ queda en un dèficit fiscal net de 7.981 M€; que és el que al dit informe resulta com a ‘dèficit fiscal segons el criteri de càrrega-benefici’ (p. 7). I que en d’altres paraules seria la contribució que, de facto, va fer Catalunya a la solidaritat interterritorial a Espanya l’any 2016; xifra que representa un 3,7% del PIB català.

Llavors, d’on surt la xifra de 16.801 milions d’euros tan destacada en la nota de premsa de la Generalitat com a dèficit fiscal? Surt de considerar un curiós escenari hipotètic per part dels responsables de l’informe (‘hipòtesi’ és justament la paraula que fan servir; p. 16). Equival a fer-se la següent pregunta ‘ucrònica’: “quin hagués estat al 2016 el dèficit fiscal brut de Catalunya si l’Estat hagués pujat els impostos, en l’import necessari per tal de que –tot mantenint les mateixes despeses totals– el pressupost global, estatal, del 2016 no hagués tingut cap dèficit?” (es tracta del famós dèficit pressupostari que cada any Espanya ha de negociar i comprometre’s amb la Comissió Europea). En tal hipotètic escenari d’una política estatal de ‘dèficit cero’ (efectivament, això ressona amb la versió més extrema de la política d’austeritat fiscal), la càrrega fiscal sobre cada Comunitat Autònoma hauria estat superior. I en el cas de Catalunya, de 4.312 M€ més. I, per tant, el seu dèficit fiscal brut hauria estat de 12.489 + 4.312= 16.801 M€. I aquest és l’imaginatiu origen de tal xifra.

Òbviament tal pujada de la pressió fiscal al 2016 no va tenir lloc; afortunadament. Ni tampoc als anys següents. O sigui que la realitat va ser –sempre a partir de les dades de l’informe detallat de la Generalitat‒ un dèficit fiscal brut (el del criteri dels fluxos monetaris) de 12.489 M€. Que menys la contribució de Catalunya a les despeses centrals de l’Estat, queda en els 7.981 M€ de dèficit fiscal net (el del criteri de càrrega-benefici’). I aquesta seria per tant la contribució de Catalunya a la solidaritat interterritorial a Espanya, al 2016.»

Pues vamos, que cuando eliminamos las mentiras, hipótesis que no se han dado en la realidad y manipulaciones de todo tipo de los trileros de la Gene, lo que Cataluña aporta a la solidaridad interterritorial de España, ese 3,7%, es de lo más razonable cuando se vive en una de las regiones más ricas de España, igual que quien más tiene paga más IRPF. Cataluña no está peor tratada que Madrid o Baleares. Ah! y sin contar el déficit catalán de la Seguridad Social, que cubre el Estado, ni el consumo de nuestros productos en el resto de España.

¿Discriminación fiscal? Pues va a ser que no. Espoli? Si us plau, deixa ja les drogues que t’estan fent molt de mal.

Dolça i solidària Catalunya…

 

 



Categories: Economía

Tags: , , ,

11 comentarios

  1. Además, habrá que poner la lupa en cómo han calculado el retorno indirecto, porque según el libro «Las cuentas y los cuentos del independentismo catalán», la Generalitat tiene una manera muy sui generis, conversadora y errónea de estimarlo

  2. Un 3,7 %… Más el 3% de rigor, da un 6,7 % de déficit. 🤣🤣

  3. Me gustaría poder leer el artículo en castellano,así como está no consigo entenderlo todo, y por favor que nadie se ofenda.

  4. Tampoco se tienen en cuenta las cosas que No van a Madrid, sino que se quedan aquí directamente: multas de tráfico, impuestos varios que recauda la «hacienda catalana» (Préstamo entre familiares, etc)…

  5. No he entendido nada del artículo, si alguien bueno lo tradujera al castellano, sería de agradecer

  6. Eso sin contar las millonadas de deudas de la Generalitat que desde Rajoy el gobierno nacional está pagando, en cantidades muy superiores a ese falso deficit fiscal. El gobierno financiando el golpismo. De los fondos esos de deuda que se inventó Rajoy para sostener los chiringuitazos autonómicos, «Fondo de Liquidez Autonómica» la Generalitat se lleva más del 30%. Es el mundo al revés, los deudores apretando y dominando a los acreedores. Porque los separatas mandan en Madrid que les financia todos sus dispendios y corrupciones.

    Según la forma de hacer las cuentas de la Generalitat, si un catalán se va en coche a Madrid a ver el museo del Prado no tiene que costear los gastos de las autopistas ni del mantenimiento del museo, pero si un madrileño va a Barcelona a ver un museo tiene que pagarlo todo. Es el delirio cumplido de ese separata de principios de siglo pasado que decía que los catalanes viajarían gratis por todo el mundo.

    Si algún catalán dice pues qué bien, tenga en cuenta que todas las economías subvencionadas acaban pudriéndose y empobreciéndose. Pero a los capos separatas les da igual porque ellos con el poder ganarán lo que quitan a todos, incluidos los catalanes, por supuesto. Todo esto es lo que está sucediendo.

  7. Este ocurre porque «el poble catalá » no es que no tenga CAPACIDAD de pensar sino porque no tiene NECESIDAD de pensar…ocurre lo mismo con el Instut Catalá de Nova Historia…

  8. VERGÜENZA !!!

    DEFICIT TRANSPLANTE DE ÓRGANOS ENTRE CCAA (2017)

    Cataluña recibe más órganos de otras CCAA en relación con lo que envía (57/208).

    Andalucía, Extremadura, y las dos Castillas dan más de lo que reciben.

    https://www.consalud.es/pacientes/el-intercambio-de-organos-entre-autonomias-un-ejemplo-de-cohesion-del-sns_46751_102.html

  9. Muy buena explicación del supuesto déficit. Sin embargo yo no creo que haya que entrar al trapo de los desvaríos separatistas. En una Nación no hay balanzas fiscales internas. En lugar de preocuparse de déficits imaginarios que se preocupen del dinero que roban sus políticos….ese deficit si que es preocupante porque es dinero público que no se invierte en el bien común.

  10. Demoledor el trabajo de Joaquim Vergés con el informe de gente a la que pagamos todos. Tanta manipulación y falseamiento de datos deberían tener algún tipo de repercusión (al menos despedirlos!).
    Si alguien se molestase en calcular el gasto real de Cataluña (juicios, el tener que ir respondiendo a todos sus ataques, el gasto de los políticos cobrando de Madrid, ayudas, subvenciones, etc). Seguro que la cifra baja más todavía.
    Son timadores profesionales.

  11. También hay que contar la faena que dan a los demás para desmontar sus mentiras. Ese esfuerzo que hacen algunos podrían haberlo dedicado a cosas productivas.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS:

  • Responsable: Dolça Catalunya
  • Finalidad: Gestión de suscripciones al blog y moderación de comentarios y el envío de boletines de noticias.
  • Legitimación: Consentimiento del interesado
  • Destinatarios: Los datos se comunicarán a Cloudflare Inc. (mejora rendimiento web; acogido a los acuerdos EU-U.S. Privacy Shield). No se comunicarán otros datos a terceros, salvo por una obligación legal.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos, como se explica en la información adicional.
  • Información adicional: Puede consultar la información detallada sobre la protección de datos en política de privacidad.